Reklama
 
Blog | Jakub Rychtar

Život a dílo malíře Foltýna

Častému návštěvníku tuzemských galerií často nezbývá než žasnout, kolik výborných českých výtvarníků je spjato s pojmem meziválečná výtvarná avantgarda. Lépe řečeno, kolik z nich se pravidelně, díky péči kurátorů, vynořuje prostřednictvím svých děl ve výstavních síních. Po nedávné Kremličkově výstavě se zájemce může v těchto dnech seznámit s dalším (polozapomenutým) velikánem meziválečné české (a vlastně spíše evropské) malby. Je jím František Foltýn.

 Další z těch, které zakrývají svým mohutným stínem Kupka, Čapek, Šíma. Přesto je výstava, právě probíhající v Domě u Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí, bezpochyby hodna návštěvy. Ba co víc, představuje dle mého zatimní událost sezóny! 


Krom neoddiskutovatelného Foltýnova mistrovství, může být důvodem k návštěvě rovněž široký malířův záběr. Od krajin kubisticky (Rybník) a realisticky (Chalupy) pojatých, přes neuvěřitelně osobité figurální malby (Dostojevskij, Raskolnikov, Slovenská madona), k vyloženě abstraktním kouskům. Výstava se dá brát jako procházka dějinami výtvarného umění i Foltýnovým životem. Obé je vzájemně pevně spjaté a od sebe jen těžko oddělitelné. Přínosná je krom obrazů, maleb, plastik i prezentace některých dokumentů, které komentují umělcovu dráhu doma i v zahraničí – především pak v Paříži, kde umělec působil v různých výtvarných sdruženích přes deset let. Poutavé a vhodně graficky upravené jsou také odborné komentáře, které uvádí každou z výstavních sekcí. Příjemným překvapením a nadmíru vhodným doplněním expozice jsou "ochutnávky" z děl Foltýnových dobových uměleckých souputníků a přátel – Jelínka, Urbana a dalších. Nabízejí užitečné srovnání s Foltýnovými pracemi a spestření, jež na druhou stranu neruší a nepřekrývá hlavní téma výstavy.


Jelikož nerad uděluji hodnotící známky či procenta, omezím se jen na doporučení. Zvu vás tedy na návštěvu výstavy, která nabízí průřez životem a především dílem osobitého výtvarníka Františka Foltýna. V Domě u Kamenného zvonu ji lze shlédnout až do 1. června tohoto roku.

Reklama