Reklama
 
Blog | Jakub Rychtar

Randsdorfa raději na lačno

Přiznám se, že si při jídle rád čtu či se dívám na televizi. Druh program či článku jsou mi celkem lhostejné, říkal jsem si, hlavně, že jídlo pasuje do jícnu a hezky klouže do žaludku. Dnes, při sledování půlhodinového interview na stanici ČT24, se mi skutečně konzumovalo špatně, tak tak, že mi nezaskočilo. Hostem v něm byl totiž komunista a europoslanec Miloslav Ransdorf.

Každý inteligentní člověk by mohl zareagovat a položit mi sugestivní a jistě i logickou otázku, proč jsem se tedy na relaci díval. To máte tak: ono zdraví ohrožující interview mi původně vyšlo jako výsledek několikaminutového nervózního přepínaní. A v momentu, kdy se na obrazovce objevila horkem zarudlá tvář našeho předního komunistického politika a „intelektuála“, se už nedalo uniknout… Kdo nevěří, ať si to zkusí.
Než se dostanu k samotnému Randsdorfovi, krátce k moderátorovi celé taškařice. Zatímco europoslanec si celou dobu pohodlně hověl uprostřed svých originálních myšlenkových veletočů, obratů a pokusů o výklad té „správné“ marxisticko-leninské nauky, redaktor, jak ho po celou dobu relace Randsdorf oslovoval, zjevně nebyl ve své kůži. Dost dobře asi nevěděl, jestli má politikovi oponovat nebo ho nechat mluvit a jen hlídat čas, aby se stihly zprávy o šesté. Upřímně řečeno, kdybych seděl ve studiu na Kavčích horách místo něj, taky bych asi nevěděl, co si počít. Randsdorf totiž celou dobu mluvil tiše, pomalu, zdálo by se, že i uvážlivě. Dalo by se dokonce říct – přesvědčivě. Člověk neznalý minulých poměrů by snad poprosil o přídavek nebo by vyrazil na „Kavky“ s Ransdorfovou knihou v podpaží a prosbou o autogram. Politik vysvětloval, co vše komunisté zvládli (i před rokem 1989). Že každého lidského života, jenž je zmařen, je škoda (což znělo vážně přesvědčivě). Že KSČM není jen B tým sociálních demokratů. Že Lisabonská smlouva má své plusy i mínusy, z nichž nejvýraznější je ten, že smlouvu bude schvalovat český parlament a nikoliv „lid“ (ať už to slovo znamená cokoliv). Že Brusel je byrokratický šiml a je nutné s evropským úřednictvem bojovat. Že Češi se v Evropském parlamentu ukazují v dobrém světle. A to napříč partajemi. Že totiž nevyvolávají slávu „Polsce“ jako naši severní sousedé a neusilují o problémy, nýbrž o drobnou práci v kuloárech. Nechyběly ani citace z politikových knih a tvrzení, že radikální levice byla vždy oporou modernizace (v Příbrami a Leopoldově by mohli vyprávět!). Na závěr položil komunista zmatenému moderátorovi otázku, zdá zná nějakého vrcholového sociologa či filosofa z řad ODS či ČSSD. Kdyby moderátor pohotově neohlásil další téma, jistě bychom se dozvěděli, že předním komunistickým sociologem, historikem a filosofem je jistojistě p. Randsodorf.
Příště tedy raději po jídle!

Reklama