Reklama
 
Blog | Jakub Rychtar

Rada tonoucím v popsaném papíru

Píší-li sociologové a hlavně psychologové o informační přehlcenosti dnešní doby, mají nepochybně pravdu. Stačí nahlédnout do novinového stánku či čítarny v jakékoliv větší knihovně a zjistit, kolik titulů se vám tam nabízí k přečtení. Zvláště pro studenty společenskovědních oboru, mezi které též patřím, znamená přehršel novin a časopisů, téměř informační atak. Chceme-li zůstat v obraze tedy: jedny či dvoje noviny denně (pro srovnání a kontrolu), plus každotýdenně jeden či dva časopisy (ze kterých se skutečně něco dozvíte). Komplikace nastávají v momentě, kdy procházíte kolem knihkupectví a v něm vás zaujme kniha. Líbí se vám obálka, papír, případně i obsah. Koupíte si jí. Konečně zbývají skripta do školy či jiná chytrá kniha, kterou MUSÍTE či BYSTE MĚLI přelouskat. To už jsou čtyři informační zdroje, jež máte naskládány na nočním stolku či jinde a které CHCETE zvládnout.

Až postupem času zjistíte, že nasát do sebe informace ze všech knih a časopisů a současně si jimi neznečistit hlavu je výkon vpravdě náročný. Jak z toho ven? Snad takto: naskládat informační zdroje (zapomněl jsem na televizi, tu můžete nechat na místě, stačí ji vypnout) do větší igelitky a tu odklidit z dohledu. Následně přistoupíme ke své domácí knihovně, dlouze vybíráme, nespěcháme a po chvíli vytahujeme jakoukoli JEDNODUCHOU (ne však hloupou!) knihu. Řádky při čtení lehce odplouvají a mizí, sem tam nějaký ten obrázek, pěkná ilustrace … apod.

Do poloviny knihy (případně časopisu) se čtením skutečně nemáte problém –užíváte si to. Teprve po polovině zjistíte, že se vám po něčem začíná stýkat. Že vám něco chybí.

Uhasili jste žízeň, ale stále máte sucho v krku a jazyk se vám lepí na patro. Čím to? Dočtete knihu (já si vybral historický román o Janu Lucemburském), vrátíte jí zpátky do knihovny,najdete igelitku a vybalíte ji.

Tak co? Je to lepší? Čte se vám už lépe?

Reklama